RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Model paper

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Exam Notes paper Solution/ Model Paper Rajasthan RS CIT Exam RKCL RS CIT VMOU old all sol... thumbnail 1 summary

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Exam Notes paper Solution/ Model Paper Rajasthan RS CIT Exam RKCL RS CIT VMOU old all solved paper

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 26 Nov 2017

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 5 Feb 2017

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 01 May 2016

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 28 February 2016

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 18 October 2015

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 28 june 2015

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 15 Fabruary  2015

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 14 December 2014

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 21 September 2014

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 28 May 2014

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 02 March 2014

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 19 January 2014

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 28 October 2013

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 18 August 2013

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 11 August 2013

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 02 June 2013

RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Examination – 12 MAY 2013


RS-CIT 20 February 2018 Question Paper, RS-CIT Result 20187, rs- cit Previous Year Question Papers, rscit Model Question Paper 2018, Hello friends today We Provide RS-CIT Question paper . This Question Paper help for passing this exam. This Exam held by Vardhaman Mahaveer Open University. RS-CIT Certificate is compulsory for many govt. jobs. Computer education is compulsory for all govt. jobs and required computer certificates. To get certificate we fight many examination one of them is RSCIT
RS-CIT Old Exam Question Papers / Previous Paper Exam Notes

RS-CIT Exam May 2017 Answer Key

Click here to check RS-CIT Answer Key 28 February 2016 Exam

RS-CIT Answer Key 20 December 2015 in PDF Format

RS-CIT 20 Dec. 2015 Question Paper In PDF Format 

Click here to check RS-CIT Result 18 October 2015 Exam

Click here to Download RS-CIT Answer Key 18 October 2015 Exam

RS-CIT 18 Oct 2017 Question Paper In PDF Format  

1. वह सर्किट बोर्ड जिसमें सीपीयू और अन्य चिप होते हैं, उसे कहा जाता है?
उत्तर:- मदरबोर्ड,
2. विशेष प्रकार के संगीत उपकरणों को साउंड कार्डों से कौन-सा पोर्ट जोड़ता है?
उत्तर:- MIDI,
3. पास्कल है?
उत्तर:- कंप्यूटर की एक भाषा,
4. प्रोग्रामन हेतु विकसित की गई सर्वप्रथम भाषा कौन है?
उत्तर:- फोरट्रॉन,
5. वे वड्र्स जिन्हें प्रोग्रामिंग लैंग्वेज ने अपने स्वयं के उपयोग हेतु अलग रखा है?
उत्तर:- रिजर्वड वड्र्स,
6. प्रोग्राम हेतु विकसित की गई सर्वप्रथम भाषा है?
उत्तर:- फोरट्रॉन,
7. वे वड्र्स जिन्हें प्रोग्रामिंग लैंग्वेज ने अपने स्वंय के उपयोग हेतु अलग रखा है?
उत्तर:- रिजर्वड वड्र्स,
8. प्रोग्राम हेतु विकसित की गई सर्वप्रथम भाषा  है?
उत्तर:- फोरट्रॉन,
9. किसी प्रोग्राम का चित्र के रूप में प्रदर्शन कहलाता है?
उत्तर:- फ्लोचार्ट,
10. कंप्यूटर भाषा FORTRAN किस क्षेत्र में उपयोगी है?
उत्तर:- विज्ञान,
11. कंप्यूटर से जुड़े KB का क्या अर्थ है?
उत्तर:- किलोबाइट,
12. डाटा प्रोसेसिंग का क्या अर्थ है?
उत्तर:- वाणिज्यिक उपयोग के लिए जानकारी तैयार करना,
13. प्रोसेस्ड डेटा को क्या कहते है?
उत्तर:- आउटपुट,
14. सीपीयू के एएलयू में होते है?
उत्तर:- रजिस्टर,
15. प्रोसेसर के तीन मुख्य भाग होते है?
उत्तर:- ALU, कंट्रोल यूनिट और रजिस्टर,
16. माइक्रोप्रोसेसर जो कंप्यूटर का मस्तिष्क होता है, उसे कहा जाता है?
उत्तर:- माइक्रोचिप,
17. माइक्रो प्रोसेसर किस पीढ़ी का कंप्यूटर है?
उत्तर:- चतुर्थ,
18. कंप्यूटर का जनक किसे कहा जाता है?
उत्तर:- चार्ल्स बैवेज,
19. चुम्बकीय डिस्क पर किस पदार्थ की परत होती है?
उत्तर:- आयरन ऑक्साइड,
20. एक्सपैंशन कार्ड में इन्सर्ट किए जाते हैं?
उत्तर:- स्लॉट,
21. इलेक्ट्रॉनिक कंपोनेन्ट वाले थिन प्लेट या बोर्ड को कहते है?
उत्तर:- सर्किट बोर्ड,

7 comments

  1. सर मुझे RKCL के सारे पेपर चाहिए

    ReplyDelete
  2. क्या इन पेपर्स को डाउनलोड या कॉपी किया जा सकता है ? मुझे इनकी जरुरत है

    ReplyDelete